Vallningens grunder

Susanne Petersson - träningscoach  och din vägvisare i uthållighetsträning!

VALLNINGENS GRUNDER  i samarbete med Sportringen Birsta


Spann:

Prova ut ditt spann hos en sporthandlare, tex Sportringen i Birsta. Du får 2 ev 3 olika markeringar på skidan. Det längre spannet för kallvalla det kortare för klister eller tejp. Det sk 0-spannet är det kortaste och det för extra lager fästvalla då du trycker ned foten ordentligt.


Grundpreparering av fäste:

Gör du detta moment ordentligt så håller vallningen nästan hela vintern!


Sandpappra fästytan på skidan innan du grundvallar med 100-120 papper, arbeta längs med skidan.

Värm in grundvax eller grön (hård) burkvalla. Du kan också anväda grönt sprayklister. Tunt lager!

Använd kloss, varmluftspistol eller hårtork.

Låt skidan kallna.


Vallor att ha i grundsortimentet: Blå, Lila, Röd. Då täcker du in det mesta! Grundtanke är vid gammal snö, snäppet varmare valla.

Vid tveksamt fäste och osäkerhet på hur långt du ska valla (vad du har för spann hårda el mjuka skidor), välj att bibehålla bakre gränsen och förläng din fästzon framåt. Testa dig fram.


Exempelvallning vid ca -4 gammal snö:

Lägg 6-8 tunna lager med valla.

-3 lager blått + 1 lager lila på det längre spannet.

-2 lager lila på 0-spannet

-täck med blå valla om det blir kallare väderlek alt. "hugger".


Tejp:

Funkar i de flesta fören +2--20. Kan dock dra åt sig smuts, barr o dyl. Då måste du ta bort tejpen och lägga ny. Värm in och dra bort skyddstejp. Läggs på det kortare spannet. Går bra att täcka med blå valla vid kallare skidföre, alt lägga på varm valla om det ej fäster. Tejp ger sämre glid överlag.


Klister:

Läggs på det kortare spannet.

Tunt grönt klister i botten. Värm tuben innan. Använd tummen att gnida med och värme (varmluftpistol tex).

Låt kallna lägg sedan aktuellt klister tex Universal som går mellan -10-+5. Bra klister! Lägg fiskbensmönster och ganska tjockt. Gnid med tummen, behövs oftast ingen värme.

Tejpa gärna sidorna med packtejp innan du lägger dem i bilen eller i boxen. För att slippa kladd!


Rengöring av fästytan:

Häll på vallaväck, låt ligga ca 2 min. Lägg på vallapapper eller torkypapper som suger in. Skrapa med stålspackel. Gnugga bort resterna med ev mer vallaväck och papper.

Du kan också värma vallan innan du börjar ta bort, då går det lättare att skrapa bort.


Glidvalla:

Använd ett vallajärn med termostat för att få en jämn och lagomtemperatur då du stryker på glidvallan. Det står rekommenderad temperatur på förpackningen med glidvallan.


Bra är lila paraffin. Värm in några lager som grund, sickla och borsta emellan varje lager. Droppa eller gör tjocka linjer med paraffinet. Dra järnet åt ett håll.

Låt paraffinet svalna.

Du behöver valljärn med termostat, sickel 5 mm och spårsickel, nylonborste och mässingborste.  Mässingborste att dra några drag med innan du borstar ordentligt med nylon. Ta bort paraffin i spåret först så att du inte repar belaget, då det är lätt att slinta och skada skidan annars.


Svårare än så är det inte!! Sen går det bra att lämna in skidorna hos en sporthandlare tex sportringen, och få dem glidvallad för ett bra tag framöver. De använder också en sk hot-box, på den glidvallningen kan du säkert åka 15 mil på bra glid.


Vad gäller glidvalla är det också vikigt att lägga på ett lager innan man ställer undan skidorna för säsongen, annars oxiderar belaget under sommaren. Bara att sickla av och ut och åka sen dåvintern är här!


Vid rengöring av belaget, väljer du ett "varmare" paraffin och du ska sickla direkt då skidan fortfarande är het.


Håll koll på min hemsida under vintern för vallatips samt  gå in på www.skidspar.se där våra skidspår blir recenserade av åkare samt där också numera åkarna talar om vilken valla de har åkt på och vad som funkade bra i rådande förhållanden. Superbra!


Bra att ha i vallalådan:

Vallaväck

Vallapapper alt torky

Sickel+ spårsickel

Mässingborste och nylonborste

Burkar: blå, lila, röd

Klister: Lila,Universal, Röd

Grund: Grönt grundklister (spray) eller grundvax (burk)

Sandpapper

Vallakloss

Vallatejp